wit luv

welcome to my blog, feel free to comment below or email me tenggilings@yahoo.com

Monday, December 6, 2010

kuih bakar bijan & Cara Manis

ari sabtu g pasar borong selangor n jumpe acuan kuih bakar n cara...sblm ni, klu buat dok tuang dlm loyang jer...bentuk xberapa nak menarik...

ni la rupe time buat dulu2...xde acuan..


punye xcited nak buat kuih tp kelapa xde plak kat umah..so kena la postpone kan dulu...ptg smlm br hajat tertunai...ni lah hasilnyer...
 

klu nak resipi buleh salin kat bwh ni yer...adunan ni senang sgt nak buat...campur sume mende, blend & tapis..siap! resipi asal xingat la amik dr mane..samada CMG or k.ummi kuantan kepada tuan punye resipi minta halal yer...


Bahan2 seperti gambo diatas:

  • 1 cwn gula pasir
  • 1 cwn pandan essence (alah, air pandan la...)
  • 2 cwn tepung gandum
  • 2 1/4 cwn santan
  • 2 sudu besar mentega
  • 3 biji telur
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu pewarna hijau
  • bijan secukupnya untuk ditabur diatas adunan
Cara2:
  • Satukan semua bahan diatas kedalam pengisar dan kisar sehingga sebati..
  • Tapiskan dan siap!

  • Tuang ke dalam acuan, taburkan bijan dan bakar dengan api kecil selama 30 minit (klu pakai acuan besi tuh)
    • klu xde acuan leh tuang dlm loyang n bakar dlm oven pada suhu 180C selama 45minit - 1 jam (bergantung kepada oven masing2)


Adunan yg sama leh wat kuih cara manis...

tuang adunan ke dlm acuan dalam tambahkan 1/4 sudu kecil gula pasir dan tutup sehingga masak

0 comments:

Post a Comment