wit luv

welcome to my blog, feel free to comment below or email me tenggilings@yahoo.com

Thursday, January 13, 2011

baechu doenjang guk

Baechu Doenjang Guk....name sikit punya susah nak sebut padahal sup kobis je pun...hahahhahhahahha

ni resipinye..so simple and every korean love this simple dish.



Bahan2:-[klu xsure bahan yg aku tulis buleh tgk gambo kat bwh yer...]
  • napa cabbage
  • 10 ekor ikan bilis saiz sederhana
  • 5 ulas bwg putih
  • 1 biji cili hijau or 4 biji cili api
  • 1 sudu besar doenjang a.k.a soy bean paste
  • 2 sudu besar tepung gandum
  • 10 cwn air

Cara2:-
  • Didihkan air 4 cwn air, masukkan napa cabbage. Rebus dlm 20 saat.
  • Bilas, toskan dan potong kepada saiz kecil.
  • Masukkan kobis kedalam periuk, tambahkan doenjang, cili hijau, bwg putih, ikan bilis & tepung. Gaul rata.
  • Tambahkan 6 cwn air, dan masak selama 20 minit.
  • Perlahankan api dan biarkan mendidih.
  • Siap tuk dihidang bersama nasi panas dan gimchi.


Napa Cabbage

Doenjang

 Green Chilli Pepper
                                                                     
pic credit to uncle google

1 comment:

  1. salam sue chanteq...
    thanks singgah ke blog sy...
    pada sy kl nak guna buku senior takde masalah...
    tapi buku tu mesti la di jaga dgn baik...
    budak2 skrang ni rm10 tu sikit sgt...
    heheheheh

    ReplyDelete